Trainingsmethoden - MOVE THE BRAIN

Trainingsmethoden

In onze trainingsprogramma’s passen we verschillende trainingsmethoden toe, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Wat is QEEG

Een QEEG is een beeld van je hersenactiviteit: onze ‘ogen’ om je innerlijke staat te zien. We gebruiken een QEEG om het neurofeedback-programma aan te passen aan jouw hersenactiviteit,  symptomen en doelen.

Tijdens je sessies stellen de daaropvolgende QEEG’s ons in staat om je training aan te passen terwijl jij verandert. Na je sessies kun je met een eenvoudige vergelijking je voortgang ook zien.

Met behulp van een volledige 19-sensorarray geeft LoRETA (Low Resolution Elektromagnetic Tomography) een real-time 3D-beeld van uw hersenactiviteit.

Het proces. De intake, het EEG, QEEG (de voormeting)

Voordat we kunnen beoordelen of training zinvol is, maken we een voormeting tijdens de intake. Deze duurt ongeveer een uur waarin we kennismaken, de metingen maken en deze waar mogelijk direct bespreken.

De Neurotraining

Tijdens een training wordt u aangesloten op de computer met een volledige EEG kapje. U krijgt een film te zien waarbij het beeld en geluid uit gaan wanneer de hersenactiviteit ongewenst is. De film gaat weer aan als de hersenactiviteit correct is. De neurotraining is gebaseerd op het leerprincipe van operante conditionering (belonen en straffen).

Positieve feedback is bijvoorbeeld: het groter worden van het filmscherm, het in beweging komen van een animatiefilmpje met bijvoorbeeld dolfijnen, het veranderen van kleur van een film of afbeelding. Wordt niet meer aan de drempelwaarde voldaan dan verdwijnen de effecten, het filmscherm wordt kleiner, de film wordt zwart-wit, de animatie stopt.

Neurotraining werkt vooral met positieve bekrachtigers. Het behalen van de drempel wordt beloond met bijvoorbeeld beweging van een autootje op het scherm of bij het kijken naar een DVD het groter worden van het scherm. Bij operante conditionering wordt het effect uiteindelijk uitgebreid naar meerdere gedragsaspecten. De effecten zijn blijvend bij een goede op- en afbouw van de neurofeedback trainingen.

Neurotraining is geheel pijnloos, u merkt er niets van. Wel kunt u rekening houden met vermoeidheid na de trainingen, dit zien we regelmatig terug.

3D images

Wij trainen onder andere met Deep Brain (LoRETA) Neurofeedback

Deep Brain (LoRETA) Neurofeedback is de meest geavanceerde hersentrainingstool die er is. Betere beeldvorming betekent dat de training specifieker is voor je doelen en dat er minder sessies nodig zijn om resultaten te zien.

Wat is Deep Brain Neurofeedback?

We noemen deze methode ‘Deep Brain’ neurofeedback. De volledige naam is QEEG-geleide LoRETA Z-score NFB.

LoRETA 3D Imaging

Met LoRETA-beeldvorming kunnen we diepe hersengebieden trainen, evenals volledige netwerken (hersen-wegen), coherentie (connectiviteit), verwerkingssnelheid (fase) en meer. Oftewel alle cruciale factoren voor het optimaal functioneren van de hersenen.

In de praktijk betekent dit dat we alle hersengebieden die betrokken zijn bij je symptomen, kunnen trainen als een eenheid. De betere beeldvorming en dekking betekent betere efficiëntie, wat op zijn beurt minder sessies betekent.

Z-SCORE

Als je wilt zien of iets niet in balans is, heb je een baseline (z-score) nodig om te weten of je niveaus hoger of lager zijn dan zou moeten zijn. Op dezelfde manier gebruiken neurofeedbackbeoefenaars basislijnen om te zien welke delen van je hersenen moeten worden getraind en hoeveel training nodig is.

Geen twee hersens zijn hetzelfde,

Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Loreta Z-Score neurofeedback is door de FDA goedgekeurd en voldoet aan de hoogste criteria voor evidence-based neurofeedback-oefeningen. Het is cross-gevalideerd door zowel PET als MRi (onderzoek), wordt gebruikt door universiteiten, medische centra, het Amerikaanse leger, onderzoeksinstituten en in meer dan 650 neurofeedbackstudies.