Wat is neurotraining? - MOVE THE BRAIN

(RE)ACTIVEER JE BREIN MET DE NEUROTRAINING VAN MOVE THE BRAIN

Je kunt neurotrainingen zien als een soort fitness voor de hersenen. In de sportschool verbeter je je spierkracht door doelgerichte trainingen. Op dezelfde manier kan je ook je hersenen ontwikkelen door deze te trainen. Dit doel staat centraal in de neurotraining die wij aanbieden.

Wij werken met de nieuwste technieken op het gebied van neurotraining, bewezen door wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Neurotraining is daardoor een zeer effectieve methode om belangrijke resultaten te behalen, zoals:

  • Meer rust in je hoofd
  • Minder last van overprikkeling
  • Minder vermoeidheidsklachten
  • Minder last van hoofdpijn/migraine
  • Betere focus
  • Productiever
  • Je voelt je mentaal sterker

De effecten van neurotraining zijn zeer divers en kunnen op elke persoonlijke situatie worden afgestemd. We willen benadrukken dat neurotraining op zichzelf niet effectief is, maar juist een goed resultaat geeft in combinatie met andere trainingsonderdelen. Daarom bieden wij intensieve trainingsprogramma’s, individueel afgestemd, met als doel een goed resultaat.

 

 

Wil jij je brein optimaliseren met behulp van neurotraining?

Bekijk dan onze trainingsprogramma’s en kies de training die bij jouw situatie past >>>

Wat is neurotraining en neurofeedback?

Neurotraining wordt in de wetenschap ook wel neurofeedback genoemd. Neurotraining is een vernieuwende en geavanceerde methode om de hersenen beter te laten functioneren.  Met behulp van een hersenscan (QEEG) worden de overbelaste hersendelen zichtbaar en kunnen we de disbalans in de hersenactiviteit gericht behandelen. Het is namelijk precies deze disbalans die zorgt voor klachten.

Door de hersenen juist te trainen, herstelt de balans en verdwijnen de klachten.

NEUROTRAINING ALS ONDERDEEL VAN EEN TRAININGSPROGRAMMA

Bij Move the Brain bieden we de neurotraining niet apart aan, maar als onderdeel van een intensief trainingsprogramma. De klachten staan niet op zichzelf. Er gaan diverse oorzaken aan vooral en er zijn diverse lichamelijke symptomen. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar ook uit onze eigen ervaring, zien we dat het beste resultaat wordt behaald wanneer de neurotraining een onderdeel is van een trainingsprogramma, waarbij verschillende facetten aan bod komen.

Veelgestelde vragen Neurotraining

Train je hersenen

Voorheen dachten we dat de hersenen na de kindertijd niet meer veranderde. Recent bleek dat dit niet het geval was. Hersenen kunnen zeker veranderen gedurende ons volwassen leven. De hersenen passen zich aan. Dit heet neuroplasticiteit. Er zijn biljoenen verbindingen in je hersenen die worden gemaakt wanneer je denkt of iets doet. Deze verbindingen kunnen sterker of zwakker worden, afhankelijk van ons gedrag. Dit stelt ons in staat om nieuwe verbindingen te maken en hiermee oude, destructieve verbindingen af te zwakken.

We hebben allemaal het vermogen om te leren en te veranderen, door nieuwe  verbindingen in de hersenen te (her)activeren. Je kunt dit trainen en daarmee deze verbindingen herorganiseren.

Waarom neurotraining?

De snelheid van de informatieverwerking in je brein bepaalt voor een groot deel wat je voelt en doet. In ons dagelijkse leven kan het voorkomen dat een gevoel van onevenwichtigheid en/of heftige emoties het normaal  functioneren van je brein belemmert, zoals angst, boosheid en depressie. Dit is waarbij neurotraining kan helpen om de informatieverwerking in je hersenen efficiënter te laten verlopen.

Effectieve, geavanceerde methoden

We werken met de technieken van Deep Brain (LoRETA, Z-score) neurotraining. Dit is de meest geavanceerde trainingstool. De probleemgebieden in je brein kunnen zeer nauwkeurig worden gelokaliseerd en getraind. Je kunt het vergelijken met de resultaten van een MRI-scan. Deze zeer nauwkeurige resultaten stellen ons in staat om de training doelgerichter te maken, waardoor er minder sessies nodig zijn om resultaten te kunnen opmerken.

Hoe werkt een neurotraining?

Met behulp van een breinscan (QEEG) onderzoeken we de activiteit van je hersenen in bepaalde situaties. Bij ons vindt deze ‘neurotraining’ plaats in de vorm van een film, muziek of spel. De geluiden en beelden vertellen ons meteen wanneer je brein de gewenste toestand bereikt en wanneer niet. Net zoals je met fysieke oefeningen specifieke spieren kunt ontwikkelen, geldt dat oefeningen voor je hersenen zinvol zijn om informatie efficiënter en sneller te kunnen verwerken. Dit vereist tijd en herhaling om het uiteindelijke doel te bereiken, net als bij andere vormen van trainingen.

Is neurotraining een effectieve methode?

Het is een relatief nieuwe ontwikkeling in de wetenschap dat we onze hersenen kunnen trainen. In de afgelopen 10 jaar is de kennis over neurotraining ontwikkelt en in de praktijk gebracht.

Iedereen reageert op een bepaalde manier op de training, en je zult de resultaten langdurig blijven ervaren. Het is zeer belangrijk dat de deelnemer de juiste motivatie heeft om optimaal te kunnen profiteren van de trainingen en de beste resultaten te kunnen boeken. Daarnaast is het van belang om tijdens de trainingsperiode gezond te eten, waardoor de hersenen gevoed worden. Ook vragen we om de inname van alcohol te beperken gedurende de trainingsperiode. Uiteraard kan onder invloed van bijvoorbeeld extreme stress de nieuwe hersenactiviteit fors onder druk komen te staan. In dit geval kan het zeer zinvol zijn om nog een paar behandelingen toe te voegen als ‘heractivering’ van de gewenste activiteit.

Bij Move the Brain bieden we de neurotraining niet afzonderlijk aan, maar juist als onderdeel van een intensieve training. Wij zijn ervan overtuigd dat dit de beste resultaten geeft, vooral op de lange termijn, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en onze eigen ervaring. In onze trainingsprogramma’s kun je lezen hoe onze trainingsprogramma’s zijn opgesteld. Heb je nog vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Is neurotraining veilig?

Ja! Neurotraining is absoluut veilig. Spiercellen veranderen door de training; ze groeien in volume en kracht. Het trainen van de hersencellen betekent dat er
meer en effectievere neurale paden gemaakt worden.

Wat zijn de bijwerkingen van neurotraining?

Zoals bij elke vorm van lichaamsbeweging, kunnen er ‘bijwerkingen’ optreden. Net als bij fysieke training is vermoeidheid de meest gemelde bijwerking van een training. Deelnemers met ernstige emotionele aandoeningen of een trauma melden af en toe dat oude gevoelens weer terugkomen voordat ze geheel verdwijnen en de kwestie definitief vervaagt.

Als je een lichamelijk hersenletsel of hoofdtrauma hebt gehad, zal je waarschijnlijk gevoeliger zijn voor neurofeedback. Je kunt misselijkheid, duizeligheid en gevoeligheid voor licht ervaren. Dit maakt deel uit van het proces.

Wetenschappelijke onderbouwing neurotraining

Wetenschappelijk inzicht in de manier waarop het brein werkt, is sterk in ontwikkeling. Nog geen tien jaar geleden werd gedacht dat hersengolfpatronen onbelangrijk waren. Neurotraining werd daarom ‘wetenschappelijk gezien’ onmogelijk geacht. Inmiddels is wetenschappelijk bewezen dat het brein plastisch is, oftewel veranderlijk. Dit is daarom nu de nieuwe focus van wetenschappelijk onderzoek. Neurotraining maakt gebruik van een geavanceerde, evidence-based benadering met kwantificeerbare resultaten. Je mag er dus op vertrouwen dat onze methoden en onderzoeksresultaten wetenschappelijk onderbouwd zijn en daarmee de resultaten van de neurotraining zeer effectief zullen zijn.