Is neurotraining gevaarlijk?

Is neurotraining gevaarlijk? Als je nog niet goed weet wat neurotraining en neurofeedback is, kan deze methode om het brein te optimaliseren je eng in de oren klinken. Maar dit is niet nodig. Toch krijgen we regelmatig de vraag of onze neurotraining gevaarlijk is. Dit begrijpen we wel, want neurotraining is bij velen nog onbekend. Neurotraining gevaarlijk? Hieronder leggen we je uit waarom neurotraining ongevaarlijk is en welke mogelijke bijwerkingen er zijn.
Neurotraining is is absoluut ongevaarlijk! Deze trainingsmethode is volledig veilig. Net zoals je je spieren traint om sterker te worden, train je met neurotraining je hersenen door bepaalde oefeningen te doen. Je hersenen zijn in feite ook een grote spier.
Neurotraining wordt al meer dan 40 jaar uitgeoefend, en er is nog nooit iemand lichamelijk gewond geraakt door deze manier van het trainen van je hersenen. Net als bij sporten, kunnen er wel ‘bijwerkingen’ zijn van neurotraining.
Dit zijn niet zozeer bijwerken zoals bij medicijnen. Je stopt geen (chemische) medicijnen in je lichaam waarop je lichaam verschillend kan reageren. Maar de effecten van het trainen van je brein kunnen wel andere resultaten laten zien.
Wat zijn mogelijke bijwerkingen van neurotraining?
Bij een voetbaltraining train je je voetbal skills, zodat je beter leert voetballen. Voetballen is sporten. Je wordt hier moe van, maar ook een betere voetballer.
Vermoeidheid
Zo werkt het ook bij neurotraining. Je traint je hersenen. Daardoor leren je hersenen om beter te functioneren. Maar je wordt er wel moe van. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende bijwerking na een sessie in de neurotraining. De oplossing is simpel: rust lekker uit, ontspan en ga op tijd naar bed tijdens de trainingssessies.
Mentaal moe
Bij voetballen wordt je fysiek moe, en na een sprintje kun je zelfs even buiten adem zijn. Na het trainen van je brein met neurotraining ben je juist mentaal moe, en niet buitenadem. Je kunt het zien als het aanleren van een moeilijk mentale vaardigheid, zoals een avondje woordjes stampen in het Frans of het converseren in een andere, vreemde taal.
Emoties, trauma’s en levendige dromen
Ook kan het zijn dat trauma’s of heftige emoties uit het verleden weer naar boven komen, waarna ze ook weer verdwijnen. Je kunt dit vergelijken met een eerdere blessure die weer terugkomt wanneer je weer start met sporten. Een aantal personen geven aan dat ze na de neurotraining zeer levendige dromen hebben. Tijdens de trainingssessies ben je intensief bezig met je brein. Na enige tijd verdwijnen de levendige dromen weer.
Misselijkheid, duizeligheid en lichtgevoeligheid
Wanneer je een hoofdtrauma, hersenletsel of het postcommotioneel syndroom hebt (gehad), kan het zijn dat je hersenen gevoelig zijn voor de neurotraining met de EEG. Het resultaat zou kunnen zijn dat je misselijkheid, duizeligheid en lichtgevoeligheid ervaart. Dit is onderdeel van het herstelproces in je brein.
Wij houden rekening met mogelijke bijwerkingen van de neurotraining
Maak je geen zorgen over deze mogelijke effecten van neurofeedback in de neurotraining van Move the Brain. Op basis van je mentale en/of fysieke klachten, kunnen we bij het uitvoeren van de hersenscan al aangeven wat de mogelijke ‘bijwerkingen’ zouden kunnen zijn. Op deze manier kunnen we hier rekening mee houden en weet je precies wat er gebeurt en wat je kunt verwachten.
Neurotraining gevaarlijk? Dit gebeurt er tijdens de neurotraining
Dit leggen we in onderstaande video uit. Is neurotraining gevaarlijk? Nee! Je ziet ook in de video dat de neurotrainingen in een ontspannen sfeer worden gedaan.
Vragen?
Heb je nog vragen? Stuur ons gerust een mailtje naar info@movethebrain.nl.